Compression Oriented Programming
Compression Oriented Programming
ето това е начина по който и аз се опитвам да пиша код и според мен всички неопитни (и не само) програмисти трябва да си го набият в главата:
http://mollyrocket.com/casey/stream_0019.html
http://mollyrocket.com/casey/stream_0019.html
Re: Compression Oriented Programming
Добра е статията.
Ами на мен лично не ми харесва. Може би формулата е добра(но хайде кой не се опитва да иснася сичко на функции), може би описанието не му се е получило добре.
Хареса ми отделянето на под-стъпките от функция в блокове, аз също го правя (не и на работа за съжаление) и доста опростява четенето на кода.
Като цяло не знам дали тва беше част от примера, но именоването на променливи/фунции адски много му куца.
float title_height = draw_title(at_x, at_y, title); <------- това е ужасяващо draw_title кой очаква тва да връща няква височина каква е тая височина, на кого от къде?
layout.row(); layout.complete(this) и други
Останалото е ясно че всички го правят по-един или друг начин. Всеки събира логигата на едно(но има едни хора дето я събират по макрота...).
Но признавам че при мен хода е грешен(спрямо него) в който се случват нещата (винаги 1во описвам някаква минималистична струтурка(ако вече няма))
Моя стил на писане пък се върти около const.
Хареса ми отделянето на под-стъпките от функция в блокове, аз също го правя (не и на работа за съжаление) и доста опростява четенето на кода.
Като цяло не знам дали тва беше част от примера, но именоването на променливи/фунции адски много му куца.
float title_height = draw_title(at_x, at_y, title); <------- това е ужасяващо draw_title кой очаква тва да връща няква височина каква е тая височина, на кого от къде?
layout.row(); layout.complete(this) и други
Останалото е ясно че всички го правят по-един или друг начин. Всеки събира логигата на едно(но има едни хора дето я събират по макрота...).
Но признавам че при мен хода е грешен(спрямо него) в който се случват нещата (винаги 1во описвам някаква минималистична струтурка(ако вече няма))
Моя стил на писане пък се върти около const.
какво точно не разбираш от тоя ред специално? това е IMGUI и тези размери може да се генерират/подават насам-натам всеки кадър.float title_height = draw_title(at_x, at_y, title); <------- това е ужасяващо draw_title кой очаква тва да връща няква височина каква е тая височина, на кого от къде?
Чета в началото и ми звучи много познато. Започва с грешно използване на инструмент до ниво на пълно обезсмисляне. После се прави заключение, че инструмента е лош. Нито за момент не са допуска, че може да е използван погрешно. Вместо да прочете и научи как да го ползва правилно решава, че знае как. Та той е написал хиляди редове с код и е публикувал 10 игри. Резултата е трагичен. Това е често срещан проблем и разбира се обикновенно ООП е проблемът, а не незнаещия програмист.
Хубавото, че много по-знаещи и можещи хора от Casey са мислили и намерили как може да се реши. За обичащите да четат и учат ето малко повече:
http://www.objectmentor.com/resources/articles/lsp.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Liskov_su ... _principle
Използвай тези правила и няма да сгрешиш. Или не ползвай ООП. Трудно е да пишеш добър код просто от обща култура. Няма значение дали го компресираш преди или след това.
Хубавото, че много по-знаещи и можещи хора от Casey са мислили и намерили как може да се реши. За обичащите да четат и учат ето малко повече:
http://www.objectmentor.com/resources/articles/lsp.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Liskov_su ... _principle
Използвай тези правила и няма да сгрешиш. Или не ползвай ООП. Трудно е да пишеш добър код просто от обща култура. Няма значение дали го компресираш преди или след това.
Както казах, не съм сигурен дали твърди че именоването функции му е читавоstoiko написа:какво точно не разбираш от тоя ред специално? това е IMGUI и тези размери може да се генерират/подават насам-натам всеки кадър.float title_height = draw_title(at_x, at_y, title); <------- това е ужасяващо draw_title кой очаква тва да връща няква височина каква е тая височина, на кого от къде?
Иначе не ми е ясно по същия начин по който и това не ми е ясно.
bool pressed = draw_big_text_button();
От къде на къде draw функция ще връща подобно нещо?
И обикновенно какво става на работа. След M-найстата функция с нелогични параметри/изход решаваш да питаш тоя който е правил тия неща да ти обясни цялостната картинка, ест той ти казва че такава няма сичко е писано в името да няма много код, от където следва че ти тряя да губиш време да цъкаш F12 да гледаш кво прай тая функция + да се абстрахираш от крайно нелогичното име + евентуално да запомниш кое в къв ред тряя да се вика, защото всичко пипа някакви незнайни работи.
в IMGUI инпута се обработва по време на рисуването
възможно, но Draw по никъв начин не подсказва за гетване на Input, поне Update да се казваше. Пък и тва че някой го прави така не значи че е вярно.stoiko написа:в IMGUI инпута се обработва по време на рисуването
абе заеби името на функцията. човека говори за фундаментални проблеми в писането на софтуер и какво е решението.
Защо вместо за името на функцията draw, не ми разкажеш ти как би направил тази контролка от статията по-добре? ООП? някой дизайн патърн, някоя uml диаграма? някой инструмент за редене на контролките който плюе xml? виждал съм такива домашно сготвени "супер обектно ориентирани multithreaded data driven GUI frameworks" и всичките смърдят лошо.
за принципа на лисков и как кейси не го бил познавал направо не ми се коментира.
Защо вместо за името на функцията draw, не ми разкажеш ти как би направил тази контролка от статията по-добре? ООП? някой дизайн патърн, някоя uml диаграма? някой инструмент за редене на контролките който плюе xml? виждал съм такива домашно сготвени "супер обектно ориентирани multithreaded data driven GUI frameworks" и всичките смърдят лошо.
за принципа на лисков и как кейси не го бил познавал направо не ми се коментира.
https://www.youtube.com/watch?v=fj5lE475SVw (е дойде ми времето и на мене да постна нещо мое
)
Тук аз и един бивш колега сме направили сички менюта, ОТ-ДО. Играта е freemium и общо взето е с доста повече 'екрани' над стандартните игри със всякакви спешъл евенти, мигалки, контролки и тнт.
На кратко е ще е трудно да го обясня. На кратко артистите редят едни контейнети(които се справят в layout-ите, и контейнерите знаят как да се наместят един друг, ако ти трябва място точно 3 пиксека да кажем, разполагаш нещата в 1 контейнер и там ако искаш може да мажеш колко искаш). След като атриста е изартил всичко. Ние го wrap-ваме в един клас, атриста слага бутончета където му е кеф. Ако някъде трябва динамично да се добавят махат разни неща, през кода всичко е ОК защото описанието се експортва до подходящ формат, и не е много трудно runtime да добавяш махаш компоненти.
Ще кажеш че е мн сложно и тнт, но истината е че не е. Лесно е за промяна защото докато се разработваше играта имаше 5 различни типа менюта, всичко беше пренаправено използвайки базовото. За повече детайли ще ми трябва повечко време, което сега не мога да отделя, ако имате нещо конкретно питайте.

Тук аз и един бивш колега сме направили сички менюта, ОТ-ДО. Играта е freemium и общо взето е с доста повече 'екрани' над стандартните игри със всякакви спешъл евенти, мигалки, контролки и тнт.
На кратко е ще е трудно да го обясня. На кратко артистите редят едни контейнети(които се справят в layout-ите, и контейнерите знаят как да се наместят един друг, ако ти трябва място точно 3 пиксека да кажем, разполагаш нещата в 1 контейнер и там ако искаш може да мажеш колко искаш). След като атриста е изартил всичко. Ние го wrap-ваме в един клас, атриста слага бутончета където му е кеф. Ако някъде трябва динамично да се добавят махат разни неща, през кода всичко е ОК защото описанието се експортва до подходящ формат, и не е много трудно runtime да добавяш махаш компоненти.
Ще кажеш че е мн сложно и тнт, но истината е че не е. Лесно е за промяна защото докато се разработваше играта имаше 5 различни типа менюта, всичко беше пренаправено използвайки базовото. За повече детайли ще ми трябва повечко време, което сега не мога да отделя, ако имате нещо конкретно питайте.
Тоя bool pressed и мен ме хвърли в музиката леко в началото, но има логика.
точно така си го представих, не знам повече какво да коментирам. контейнери, лейаути и формат на описанието... всичко обвито в OO целофан. чета и плача...KosSiO написа:https://www.youtube.com/watch?v=fj5lE475SVw (е дойде ми времето и на мене да постна нещо мое)
ако някой иска ще спретна едно демо на IMGUI. някой, някой? не виждам гора от ръцеpdimov написа:Тоя bool pressed и мен ме хвърли в музиката леко в началото, но има логика.

Как обработваш drag в IM GUI? Това, което ми се стори странно в bool pressed не беше това, че го връща draw функция, а това, че моите бутони (както е обичайно) се натискат не моментално на mouse down, а на mouse up, като между двете събития има период, в който бутонът е drag handler, пуснал си е capture на мишката и така нататък. Натискането не е immediate, така да се каже, а deferred. Това за бутон не е особено наложително, но ако имаш спин контрол, който като го драгваш, променя стойността си?
edit: За да е по-точно, той бутонът си се натиска визуално на mouse down, но on click се изпълнява чак като го отпуснеш (ако все още си там с мишката).
edit: За да е по-точно, той бутонът си се натиска визуално на mouse down, но on click се изпълнява чак като го отпуснеш (ако все още си там с мишката).
в IMGUI контролите имат общо взето 3 положения: НИКАКВО, ГОРЕЩО и АКТИВНО.pdimov написа:Как обработваш drag в IM GUI? Това, което ми се стори странно в bool pressed не беше това, че го връща draw функция, а това, че моите бутони (както е обичайно) се натискат не моментално на mouse down, а на mouse up, като между двете събития има период, в който бутонът е drag handler, пуснал си е capture на мишката и така нататък. Натискането не е immediate, така да се каже, а deferred. Това за бутон не е особено наложително, но ако имаш спин контрол, който като го драгваш, променя стойността си?
НИКАКВИ-те контроли стават ГОРЕЩИ ако да речем мишката е отгоре.
ГОРЕЩИТЕ стават АКТИВНИ ако да речем натиснеш бутон на мишката.
Докато контролката е АКТИВНА, никоя друга контролка не може да бъде АКТИВНА или ГОРЕЩА. (драг?)
АКТИВНИТЕ стават ГОРЕЩИ ако отпуснеш бутона на мишката върху тях и НИКАКВИ, ако отпуснеш някъде другаде.
Моят бутон връща ИСТИНА ако бутона на мишката е бил отпуснат върху него докато той е АКТИВЕН, т.е. работи като твоя.
А какво ще стане ако имаш Slide List От елементи един в друг. Да кажем
Хоризонтален слайдър в който има категории състезания. Тия категории състезания са вертикален слайдър със състезания. Накратко слайдър в слайдъра.
В момента в който потребителя пипне екрана кой слайдър е активен?
Има ли някой който казва кой е активен или контролката сама решава че е активна? Ако изкочи поп-ъп че кънекцията е паднала и пръста на потребтеля още е бил в-ху екрана?
Хоризонтален слайдър в който има категории състезания. Тия категории състезания са вертикален слайдър със състезания. Накратко слайдър в слайдъра.
В момента в който потребителя пипне екрана кой слайдър е активен?
Има ли някой който казва кой е активен или контролката сама решава че е активна? Ако изкочи поп-ъп че кънекцията е паднала и пръста на потребтеля още е бил в-ху екрана?