Справедливи ли са цените на компютърните игри

Всички останали въпроси и теми.
alexem
Power User
Power User
Мнения: 103
Регистриран: 02 фев 2004 16:39
Местоположение: София
Контакти:

Справедливи ли са цените на компютърните игри

Мнение от alexem » 05 авг 2004 18:31

сравнително ниските цени
Защо водим този разговор въобще. Разликата между България и западът е очевидна. Минималната заплата в Германия около 1400 евро докато тук е 120 лв т.е 60 евро! Не знам кой човек ще плати да кажем при заплата 120 евро на месец половината от заплатата си за една джитка та дори Доом3. Цените са далеч не от ниски а и от допустими за стандарта ни. А знаете ли защо има пирати на запад шото 5 екскурзии в годината не им стигат. Баси положението, бази държавата баси живота. Е ние програмистите горе долу получаваме прилични заплати които пак са няколко пъти по-ниски от минималната при тях. А тези хора които се трепят за жълти стотинки по 12 часа на ден. Кажете ми кой може да си позволи оригинална игра и да му останат достатъчно пари да преживее прилично. Аз не се сещам за никой освен за некой дебеловрати елементи и от оня тип хора дето все не присъства в парламента.

-------------------------------------------------------------------------------------
Хора за какво ни е да влизаме в европейския съюз?
А: Да ни затворят Аеца. (Знаете ли колко ще струва токът после)
Б: Да се вдигнат цените на ток, парно, вода, градски транспорт
В: За да станем европейци!?
Г: За да плащаме еди колко си годишен членски внос
Д: За да ни убиват съгражданите в страни от третия свят
Е: Абе я млъквай, че съм гладен и нямам кинти.


Пояснение :
Ако се чудите защо започвам тема така. Темата е прехвърлена от
http://www.gamedev-bg.net/phpBB2/viewtopic.php?t=620

Потребителски аватар
stoiko
Power User
Power User
Мнения: 617
Регистриран: 04 дек 2003 15:44
Контакти:

Мнение от stoiko » 05 авг 2004 19:17

това е българския абсурд.... гейм девелопери одобряващи пиратството.. не мога да го разбера тва... значи искате да ви е евтино но не одобрявате опен сорс движението и отворените стандарти... искате да печелите от своите игри но не искате да си купувате чуждите.. какво ми обсъждате цената на девелопмента на еди коя си игра... ако са свястни хората ще купуват и вашите игри дори за $70. да, купувам си игрите и ще продължавам да го правя дори да взимам далеч по-малка заплата от някои тук. докога ще мрънкаме и ще гледаме в канчето на големите? повечето посетители на форума могат да си позволят поне 2 игри годишно. как искате хората да уважават вашия труд когато вие не уважавате чуждия.
хахо доом стана златна преди да излезе официално.

zaphod
Power User
Power User
Мнения: 633
Регистриран: 01 мар 2004 21:46
Местоположение: София

Мнение от zaphod » 05 авг 2004 19:18

обърнахте го на политика.
цените са такива, каквито пазара ги е наложил. щом тези които продават игрите са ги преценили че такива са им най-изгодни, значи точка. когато някой от вас пусне игра която да залее света, може да сложи цени каквито му кефне, ако ще и да я дава без пари.
всъщност мисля че ако пиратството с някаква магия можеше да изчезне, то цените на игрите биха паднали значително, но това само в случай че голяма част от потребителите са със пиратски версии. не знам реално в целия свят каква част са с пиратски версии, така че това "значително" може да се окаже 1%...
с една дума, пиратството винаги си е означавало едно - тези които използват пиратски продукт бъркат в джоба не само на производителя, но и на клиентите му, важи не само за софтуера.
аз разбира се също ползвам само пиратски софтуер, но не се опитвам да се оправдавам със нисък стандарт и други такива.

gemicha
Site Admin
Site Admin
Мнения: 2930
Регистриран: 20 ное 2003 22:20
Местоположение: USA

Мнение от gemicha » 05 авг 2004 20:39

stoiko написа:да, купувам си игрите и ще продължавам да го правя дори да взимам далеч по-малка заплата от някои тук ...
Още малко ти остава. И после няма да го правиш. Ще видиш. И аз си купуваш Flight Simulator-и, и Watcom C/C++ си купих без да е реално необходимо, но... после идва семейството. А после и децата. И не парите, които получаваш е определящото. А парите, които харчиш и за какво трябва да ги похарчиш.

И спираш да си идеалист и ставаш реалист ...

Това е интересна тема, но сме на различен етап от живота си и няма как да сравним оценките си по тази тема.

alexem
Power User
Power User
Мнения: 103
Регистриран: 02 фев 2004 16:39
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от alexem » 05 авг 2004 21:03

@Stoiko & zaphod
Не вярвам някой от тук да се гордее със ползването на пиратски софтуер. А и като се перчиш толкова ти какъв Windows ползваш легален? 3DStudio Max - легален? Photoshop - легален? От къде си ги купуваш игрите от некой гейм клуб :P
Не аз исках да си купя Цезар 3 щото съм луд по тая игра но 1 я нямаше 2 единственото подобно нео на нея беше за 70 кинта. Е извинявай но ти ако имаш толкова пари за игра подобие...

Истината е че тези цени са направени за западния пазар. А диори там има пиратство. Защо човек да си купи игра като може да си я вземе 4 3. Разбира се ние, които се занимаваме с Game Dev съчувстваме на колегите. Но кажи ми с една мизерна заплата - български тип. Кое ше платиш първо? Вноската за апартамента, тока, водата, парното или да си вземеш легална версия на игра на легална ОС? Или второто не е пиратство? А как смяташ да платиш космическата цена на Уиндоус или ше събираш първо за нея. От какво ще се лишиш. Ток, парно, вода жилище или може би ще гладуваш. Ами ако "случйно" имаш жена и две деца да храниш и да им плащаш дрехи, храна, обучение. Или и те ще гладуват за да си купиш легална версия.

malkia
Power User
Power User
Мнения: 1262
Регистриран: 03 дек 2003 07:45
Местоположение: Santa Monica, CA, US
Контакти:

Мнение от malkia » 05 авг 2004 21:53

Цените падат ли в България на игрите? Тука като минат няколко месеца и цените на игрите падат доста - до $19.99, или $9.99 след няколко години. При това ако си купиш игра, може да я продадеш, и т.н.т.к. Или пък рентваш ;)

Може би това липсва у БГ за да се развие бизнеса...

gemicha
Site Admin
Site Admin
Мнения: 2930
Регистриран: 20 ное 2003 22:20
Местоположение: USA

Мнение от gemicha » 05 авг 2004 22:44

Падат. Много бавно. За около година стигат на около 50%. Началната цена е 70 - 80 лв за PC заглавията и 115 лв за PS2.

Големия проблем на България е монопола. Реално има една самозабравила се компания, която внася игри. Всъщност са две, но успяха да се "договорят", да разделят България на 2 области и резултата е налице.

zaphod
Power User
Power User
Мнения: 633
Регистриран: 01 мар 2004 21:46
Местоположение: София

Мнение от zaphod » 05 авг 2004 23:23

чудя се как не са фалирали тияедна или две компании :)
аз честно не познавам човек който да си е купил поне една игра.

gemicha
Site Admin
Site Admin
Мнения: 2930
Регистриран: 20 ное 2003 22:20
Местоположение: USA

Мнение от gemicha » 05 авг 2004 23:28

Аз съм си купил и не една и не само за PC.

Печелят основно от лицензите, които взимат то гайм залите. Просто няма кой да каже от колко зали са взели лиценз. Или по-точно за колко зали са изпратили пари на издателите извън България.

Потребителски аватар
TBoNe
Power User
Power User
Мнения: 519
Регистриран: 05 мар 2004 12:44
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от TBoNe » 06 авг 2004 09:54

А аз лично понавам поне трима, включително и моята особа, купили си лицензирани игри от Пулсар. Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо напротив да си копувам лицензиран software и да си го ползвам. Проблема е, че не мога да си го позволя. За съжаление стандарта тук няма още дълго време поне да настигне западния, нито пък цените на каквито и да било software-ни продукти скоро ще станат адекватни за нашия пазар.

И цените на игрите наистина падат. Но с малко. Трика е да си копувате от специалните издания на златните игри, които са по 20-30лв парчето и обикновено са повечко дискове. Аз примерно си взех Settlers 3 Gold (пълен, с expansion-а, без книжни, но с готина кутия) и Ground Control (пак пълен, с expansion-а, съвсем без книжни и с гадна кутия) за 50лв общо. Гордея се с това, че това са ми две наистина много любими игрици и трябва да се уважи труда на производителите, дори да знам, че те няма да получат никаква част от моите пари. За другите маниаци - има такива издания на двата Fallout-а, двата Baldur's Gate-a, има Battle Chest-овете на Blizzard, които са адски изгодни и куп други подобни покупки за PC. За съжаление политиката на конзолите е много по-стриктна и много трудно можете да намерите дори стара игра да се продава евтино. Там цени под 50-60лв не си спомням да виждам.

Все пак забелязвам, че Pulsar (другата фирма не я знам) се опитват да правят нещо и за българския gamer. Ако си спомняте, те имаха уговорка за няколко игри тук да струват по-евтино на базата на стандарта ни. Става въпрос за Diablo 2, който тук стръваше 70лв в момента на излизането си, а навън беше над 100лв (спрямо тогавашната цена на долара де). Онези горните примери с евтините, оригинални (и не чак там качествени - липса на книжка и добро оформление) игри също говорят за това. Не смятам, че ако има втора фирма, която да внася игри цените ще паднат драстично. Максимум с 10лв. Това не ви е пазар за мобилни оператори, които трябва да се съобразяват с това колко пари изкарват на месец от потребителите, а пазар на игри и не можеш да си позволиш да намалиш цените колкото си желаеш, стига все още да печелиш.

zelenoto
Regular User
Regular User
Мнения: 92
Регистриран: 10 дек 2003 16:34

Мнение от zelenoto » 06 авг 2004 11:08

а пазар на игри и не можеш да си позволиш да намалиш цените колкото си желаеш, стига все още да печелиш.
Как да не можеш, на софтуера ако не можеше, където цената за издаване на още едно копие ти е почти нула, за кое ще може. Те парите ивестирани за направата на играта са си ги избили от продажби в по-"бели" страни, то ясно че от продажби тука няма да могат да го напраят. Но могат да вземат поне някви пари (намаляйки цените). Не знам защо не го правят, те си знаят.

zelenoto
Regular User
Regular User
Мнения: 92
Регистриран: 10 дек 2003 16:34

Мнение от zelenoto » 06 авг 2004 11:19

всъщност мисля че ако пиратството с някаква магия можеше да изчезне, то цените на игрите биха паднали значително
Дали? Според мен не. Ако изчезнеше магически пиратсвото да не мислиш че хората които играят пиратски игри ще почнат да си купуват същото количество игри? Сигурно 90% от тях ще играят 10 пъти по-малко игри. Пък и тия които пиратстват едва ли са толкова много спрямо тия които не го праят (иначе щеше да има доста по-злобни мерки с/у пиратсвото). Печалбите щяха да се дигнат с 2-3% сигурно, а цените да паднат точно с 0%.

malkia
Power User
Power User
Мнения: 1262
Регистриран: 03 дек 2003 07:45
Местоположение: Santa Monica, CA, US
Контакти:

Мнение от malkia » 06 авг 2004 12:37

gemicha написа:Големия проблем на България е монопола. Реално има една самозабравила се компания, която внася игри. Всъщност са две, но успяха да се "договорят", да разделят България на 2 области и резултата е налице.
Т.е. разделили са я на два монопола... Това се прави, ама не с такъв тип компания (например кабелните, телефонните, газ, ток, метро са такива) - ама медийна компания, или ретайлер??? дамн.... :)

Някой знае ли, дали има закон в България против подобно деяние? Тука са що годе строги в това отношение (друг е въпроса че има прекалено добри адвокати:)).

Потребителски аватар
TBoNe
Power User
Power User
Мнения: 519
Регистриран: 05 мар 2004 12:44
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от TBoNe » 06 авг 2004 13:09

zelenoto написа:Как да не можеш, на софтуера ако не можеше, където цената за издаване на още едно копие ти е почти нула, за кое ще може. Те парите ивестирани за направата на играта са си ги избили от продажби в по-"бели" страни, то ясно че от продажби тука няма да могат да го напраят. Но могат да вземат поне някви пари (намаляйки цените). Не знам защо не го правят, те си знаят.
Имах впредвид, че е невъзможно да се намалят цените дотам, че да е сравним с българския стандарт (това означава Windows да се продава за 40 лева, моля ви се). Има лицензи, които се копуват, за да можеш да издаваш играта/продукта. Най-добрите примери колко ниско може да стигне цената на една качествена игра са Цар, Келтски Крале и Картаген, които получиха доста добри оценки навсякъде по света. Тук в момента те се продават като за българи, съответно на цени 10лв, 15лв и 30лв (гледам на Пулсар каталога). В момента си на издаване и трите игри започнаха от 30лв (моля ако бъркам YE да ме поправи). Държал съм в ръцете си оригинални копия от първите две и мога да чажа, че са достатъчно кадърно направени като оформление, manual-чето е култово и си заслужава покупката, защото е на чист български език. Но имайте впредвид, че ако трябваше да се копува лиценз, за да се преведе и продава тук която и да е от тези игри, то тя би струвала поне с 20лв повече, с което би се изравнила със западните си събратя.

malkia
Power User
Power User
Мнения: 1262
Регистриран: 03 дек 2003 07:45
Местоположение: Santa Monica, CA, US
Контакти:

Мнение от malkia » 06 авг 2004 13:26

Всъщност Microsoft пуснаха техния Windows в една азиатска страна за близо 2-3 пъти по-малко пари (Thailand?). Те все пак не искат и там да навлезе линукса, или бсд-то...

А колкото до това цените да са по-евтини за третия свят, и по-скъпи за "белия" - ами ще му се намери цаката... Ще се намери този който да внася от третия свят легално/нелегално, и да продава в първия. Незнам за решение, но пък може би забрана за вход/изход, или по-големи мита биха могли да възпрат това дето описах.

Има ли подобни случаи с цените на други стоки? Например един Мерцедес по-евтин ли е в България, отколкото в Германия, или Америка? (Без да се взимат под предвид, мита и други подобни, само суровата цена).

Потребителски аватар
YE
Power User
Power User
Мнения: 1554
Регистриран: 01 дек 2003 21:08
Местоположение: Outer Qwghlm
Контакти:

Мнение от YE » 06 авг 2004 13:44

Не са фалирали, защото клубовете си купуват Warcraft, Diablo и Half-life (заради Counterstrike). Всичко останало го правят само за престиж, или за да си направят кефа.

Гемич, не си прав за монопола - и 10 компании да имаше, пак нямаше да могат да получават изгодни цени от големите издатели, или права за локализация, заради миниатюрния пазар.

По едно време чух, че в даден момент (сигурно е било преди две гдини) в България имало 2000 продадени машини PS2, а от най-продаваната игра, Gran Turismo 3, имало 300 продадени броя... Ами то в Sony ако има специален човек да води кореспонденция с българските разпространители за игрите, които Sony издава, тоя човек не може да си изкара заплатата с тия 300 бройки...

Отговори